Τοποθεσία - Ιστορία

     Η Σάρτη είναι χτισμένη στις ανατολικές ακτές της Σιθωνίας, της δεύτερης χερσονήσου της Χαλκιδικής. Απέχει 142 περίπου χιλιόμετρα από την συμπρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη. Κτίστηκε από ξεριζωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες, μετα το 1922. Σήμερα, σώζονται παλιά, γραφικά, προσφυγικά σπιτάκια που μαρτυρούν την καταγωγή αλλά και την ιστορία του χωριού. Κι ενώ στην αρχή, οι πρόσφυγες την ονόμασαν Νέα Αφησιά προς τιμήν του χωριού που άφησαν πίσω τους, αργότερα ονομάστηκε Σάρτη. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη αρχαία πόλη, που βρισκόταν στην ίδια θέση και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο. Η πόλη αυτή όμως καταστράφηκε και δυστυχώς δε γνωρίζουμε ούτε τον χρόνο άλλα ούτε και την αιτία καταστροφής της.

     Σήμερα, η Σάρτη αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών. Η παραλία της βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία για πολλά χρόνια, κάτι που αποτελεί εγγύηση. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει θαυμάσιες αμμουδιές με τον τέλειο συνδυασμό πρασίνου και γαλάζιου, καθώς με ένα απλό φύσημα του αέρα τα πεύκα συναντούν τα κύματα. Τα πρασινογάλαζα νερά, η λευκή άμμος, οι απόμεροι κολπίσκοι και οι βραχώδεις σχηματισμοί μαγεύουν τον επισκέπτη. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για θαλάσσια σπορ, όπως το σέρφινγκ, ψάρεμα, θαλάσσιο σκι, βόλτα με βάρκα στις γύρω παραλίες.
     Στην παραλία της Σάρτης, ο επισκέπτης μπορεί να βρει παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες, όπου μπορεί να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τον καφέ ή το φαγητό του στη σκιά του επιβλητικού Άθωνα.

 
   

Copyright www.studios-alexandros.gr - Designed by Petsavas Nikolaos